cursussen

boek

publicaties

over willemijn

contact

”Je hoeft met drie- of vierjarigen nog niet naar De Efteling
De zandbak is groot genoeg. En laat hen zich af en toe ook eens vervelen.
Daarmee bied je ruimte voor hun eigen spel, in hun eigen wereld.”
Dat zij juist voor haar generatiegenoten een belangrijke rol ziet weggelegd, heeft te maken met dat deze nog uit het tijdperk van voor de televisie, computer en mobiele telefoon stammen.
”Ik dacht dat zij nog verbinding zouden hebben met de natuur, week- en jaarritmen en ambachtelijke kwaliteiten. Maar vooralsnog lopen veel grootouders aan de leiband van de ouders van hun kleinkinderen, en is in mijn ogen het oeverloos consumeren het grootste probleem. Ik raad iedereen aan: onderzoek jezelf op grenzeloos en consumptief gedrag en vraag je af of je dat op je kinderen en kleinkinderen wilt overdragen”.
Het verdriet van ouderen die zelf kerkelijk zijn opgegroeid en niets daarvan terugvinden in de opvoeding van hun kleinkinderen, is de aanleiding dat Willemijn Soer enthousiast het verzorgen van het religieuze element in de omgang tussen grootouders en kleinkinderen uitdraagt. De behoefte aan meer houvast blijkt groot. ”Grootouders vragen zich af of zijzelf in het bijzijn van hun kleinkinderen nog voor het eten mogen bidden. En ook toekomstige grootouders vragen zich af hoe zij het grootouderschap vorm en inhoud kunnen geven. Zodra de volgende generatie zich aankondigt, lijkt niets meer vanzelfsprekend en wordt het eigen religieuze vuur weggemoffeld.”

 

<< terug verder >>